2 Kasım 2022 Çarşamba

 BİLİME DAYALI HEDEFLER

 

2020 sonrası uluslararası iklim rejiminin ilkelerini belirleyen Paris Anlaşması’nın en önemli çıktılarından birisi, küresel sıcaklık artışının 2°C’nin oldukça altında, tercihen 1,5°C’de sınırlandırılması hedefidir.

 Bilimsel çalışmalar, anlaşmanın en önemli sac ayaklarından birisi olan ulusal katkı beyanlarındaki hedeflerle sınırlı kaldığı takdirde, 21. yüzyıl sonunda bizleri 2,7°C - 3,7°C daha sıcak bir dünyanın beklediğini ortaya koyuyor.

 Bu şartlar altında, 1,5°C hedefine ulaşılması için sadece hükümetlere değil     iş dünyası, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları gibi “devlet dışı aktörlere” de önemli bir rol biçiliyor.

 Bu alanlardaki kilit aktörlerin ön ayak olacağı girişimler ve/veya kuracakları ortaklıkların önemine Paris Anlaşması’nda da atıfta bulunuluyor.

Hâlihazırda karbon ayak izlerini, farklı kapsamlar altında kendi iş süreçlerinden ve/veya tedarik zincirlerindeki operasyonlardan kaynaklı emisyonlarını azaltma hedefi koyan şirketler mevcut.

 WWF’in “İklim Koruyucuları”, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Düşük Karbon Teknolojisi Ortaklık İnisiyatifi gibi sivil toplum ve iş dünyası arasında işbirliği girişimleri ile kendi sektöründe dönüşüme ön ayak olma iddiasında çarpıcı hedefler ortaya koyan şirketler bulunuyor.

 Bu tip girişimlerin katılımcılarına iklim değişikliği kaynaklı fiziksel ile finansal riskleri kavramak ve yönetmek, marka değerlerini yükseltmek, iş performanslarını artırmak gibi fırsatlar sağladığı belirtiliyor.

2014-2015 mali yılında dünyadaki en büyük 500 şirketin %80’inin emisyon azaltımı, enerji kullanımında düşüş veya enerji ya da emisyon yoğunluğunun azaltılmasına dair hedefleri olduğu biliniyor.

“Bilime Dayalı Hedefler” girişimi ise şirketlerin küresel ortalama sıcaklık artışını 2°C’nin altında sınırlamak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 5. Değerlendirme Raporu’nda öngörülen karbonsuzlaşma seviyeleriyle uyumlu emisyon azaltımı hedefleri almalarını talep ediyor.

Karbon Saydamlık Projesi, Global Compact,World Resources Institute ve WWF tarafından desteklenen girişim, katılımcılardan küresel karbon bütçesini göz önüne alarak yenilikçi ve inovatif yaklaşımlarla iddialı ve anlamlı seragazı emisyonu  azaltım hedefleri ortaya koymalarını bekliyor.

 Hedeflerin belirlenmesi için farklı sektörlerin emisyon yoğunlukları

ve toplam emisyonlardaki payları, sektörlerdeki emisyon azaltım potansiyeli, bunun için gerekli teknolojik çözümlerin var lığı gibi unsurlardan oluşan çok boyutlu bir yaklaşım kullanılıyor.

Buna Sektörel Dekarbonizasyon Yaklaşımı adı veriliyor.

Marakeş İklim Zirvesi’nin gerçekleştirildiği Kasım 2016 itibariyle 200 şirket “Bilime Dayalı Hedefler” girişimine dahil olmuş durumda.

 Bu şirketlerden 26’sı onaylanmış hedeflere sahipken, 174 şirket harekete geçeceği taahhüdünde bulundu.-

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  YAVAŞ ŞEHİRLER   Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’nın Toskana bölgesindeki Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Satu...