AGROEKOLOJİ
Agroekoloji tarımsal alanları eko sistemler olarak
düşünüldüğü ve tarımın ekolojik etkilerinin dikkate alındığı üretim biçimine
verilen isimdir.
Bu kavram yakın temasta olduğu küçülme gibi hem
bilimsel bir yaklaşıma, hem bir sosyal harekete, hem de bir pratiğe işaret
edebilir.
Agroekolojik tarım yöntemleri ürün
çeşitliliğinin artırılmasını, kimyasal girdilerin azaltılmasını ve ürün
deseni, tohum seçimi vb. ile ilgili karar alma biçimlerinin
demokratikleştirilmesini savunur.
Başta iklim değişikliği olmak üzere, biyoçeşitliliğin azalması,
kimyasal gübreler sebebiyle küresel azot-fosfor dengesinin bozulması
gibi gezegensel sınırların aşılmasının önüne agroekolojiyle geçilebileceği
fikrinden hareketle bu yaklaşım toprağın, havanın, bitkilerin, tohumun, hayvanların ve
insanların sağlığını öncelik olarak koyar.
Dahası iklimbilimci Prof. Murat Türkeş’e göre
“agroekoloji emek yoğun olduğu ve çok az fosil yakıt, enerji ve yapay gübre
kullanımı gerektirdiği için, insan kaynaklı iklim değişikliği ile
mücadele ve Yerküre’nin artan yüzey ve alt troposfer hava
sıcaklıklarını düşürülmesine katkı sağlar.”
Sermaye yoğun, kır nüfusunu azaltmaya yönelik
endüstriyel tarımdan farklı olarak agroekoloji yaklaşımı kırda nüfusun refah
içinde yaşayabileceği, toprağın karbon tutma kapasitesinin
artırılacağı, biyoçeşitlilik kaybının engelleneceği ve toprak
üretkenliğinin artacağı bir yaklaşımdır.
Mevcut veriler agroekoloji yaklaşımının çevresel baskı
altında bile toplam çıktı olarak endüstriyel tarımla boy
ölçüşebileceğini gösteriyor.
Dahası agroekoloji gıda kooperatifleri ve
üretici-tüketici ağları yoluyla gıdanın yerelleşmesini de savunmaktadır (örnek
olarak Boğaziçi Mensupları Gıda Kooperatifi ve Çiftçi-Sen’in işbirliği bu
anlamda önemlidir).
Bu anlamıyla piyasa dışı ilişkileri de
geliştirmeyi amaçlayan agroekoloji yaklaşımının uluslararası ölçekte en
önemli savunucusu küçük üretici federasyonu olan La Via Campesina’dır.
La Via Campesina (İspanyolca Çiftçi Yolu) 4
kıtada 73 ülkede 164 yerel ve ulusal üyesi olan dünyanın en geniş
katılımlı tarımsal bir küçük üretici hareketidir.
Bir bütün olarak La Via Campesina, 200 milyondan
fazla üreticiyi temsil ederek diğer tüm siyasi, iktisadi ve
kimliksel etiketlerden bağımsız olarak otonom, çoğulcu, çok kültürlü bir
hareketi teşkil eder.
1993 yılında Belçika’nın Mons kentinde kurulan bu
küresel hareket, agroekoloji ve bilge çiftçi tarımıyla hem gezegenin
sınırlarının güvenli biçimde korunabileceği hem de tüm
canlıların refahının sağlanabileceği fikrini savunur.
Günümüzde La Via Campesina, Birleşmiş Milletler
İnsan Hakları Konseyi, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve Birleşmiş Milletler
İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) gibi küresel tarımsal ve
çevresel tartışmalarda ana bir aktördür.
İklim değişikliği karşısında “Bilge çiftçi tarımı
gezegeni serinletir” diyen La Via Campesina, güçlü bir agroekoloji bazlı
tarım sistemi kurulması için gıda egemenliğini destekler ve teşvik eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder